Vse več potrošnikov zavrača uporabo kozmetičnih izdelkov, ki bi lahko povzročili kožne alergije. 57 % potrošnikov meni, da je njihova koža občutljiva, število ljudi z občutljivo kožo pa narašča. Zaradi tega so številni proizvajalci kozmetike hitro povečali uporabo pomirjevalnih in obnovitvenih sestavin.
Če vzamemo za primer alantoin, septembra 2024 je bilo na kitajskem kozmetičnem trgu več kot 40,000 blagovnih znamk, ki so uporabljale alantoin, zabeleženih pa je bilo kar 324,000 veljavnih izdelkov, ki vsebujejo to sestavino.
Po verodostojnih podatkih lepotne industrije je prodaja izdelkov za nego kože obraza v letu 2024 presegla 7.4 milijarde ameriških dolarjev, obseg prodaje pa je presegel 280 milijonov kosov. Med njimi se je prodaja izdelkov s konceptom občutljive kože medletno povečala za 12.41 %. S povečanjem življenjskega pritiska ljudi postajajo težave s suhostjo kože in občutljivostjo vse bolj pogoste, kar spodbuja ponavljanje krem in esenc v smeri dvojne funkcije »obnavljanje kožne bariere + pomiritev in vlaženje«.
Ta članek povzema 17 najbolj priljubljenih pomirjujočih in obnavljajočih funkcionalnih sestavin leta 2024 iz različnih izdelkov. To potrošnikom ne zagotavlja le jasne reference, ampak kozmetičnim znamkam tudi pomaga razumeti trenutno priljubljene pomirjevalne in obnovitvene sestavine na trgu ter povečati verjetnost ustvarjanja priljubljenih izdelkov.
NO.1 Filtrat Saccharomyces/produkt fermentacije riža
Ta sestavina je tekoči proizvod, pridobljen s filtriranjem fermentacije saharomices in riža. Bogat je z aminokislinami, polipeptidi, vitamini, minerali in biološkimi encimi, ki pomagajo celicam upreti se endogenemu staranju.
Ta sestavina lahko spodbuja izražanje AQP3 in pomaga popraviti izgubo vlage v koži, ki jo povzroča staranje. Spodbuja lahko proizvodnjo ceramida, desmosomskih beljakovin in beljakovinskih komponent tesnega stika, poveča čvrstost kože in zmanjša gube. Prav tako lahko vzdržuje stabilnost mikroekologije kože, spodbuja krvni obtok in naredi kožo bolj gladko in občutljivo.
Poskusi so pokazali, da se je po 4-urni uporabi esencialne vode, ki vsebuje to sestavino, vsebnost vode v roženi plasti kože znatno povečala. Poročilo o raziskavi Mageline kaže, da ima njegova glavna sestavina, Mageline Ferment (filtrat saharomices/produkt fermentacije riža), pomembne učinke pri vlaženju kože, učvrstitvi in boju proti gubam. Številni potrošniki z občutljivo kožo so poročali, da se je po uporabi Mageline Essence Balancing Water, ki vsebuje 94.4 % Mageline Ferment, njihova občutljivost kože zmanjšala.
Primeri uporabe v barvni kozmetiki
Kategorija Essence: Na primer, DINESSR Dual-effect Tightening Essence Water se uporablja za izboljšanje problema ohlapnosti in povešenosti kože. Mageline Essence Balancing Water vsebuje 94.4 % 10-krat koncentriranega fermenta Mageline, ki ne le vlaži kožo, ampak tudi spodbuja obnovo občutljive kože.
Kategorija losjonov in emulzij: Bio-MESO losjoni in emulzije dodajajo filtrat saharomices/produkt fermentacije riža, ki lahko zavira izločanje maščobe iz kože.
Kategorija krem: Mageline Reverse Time Anti-aging Cream doda visoko koncentracijo Mageline Fermenta, ki lahko vlaži in preprečuje nastanek gub.
Kategorija kreme za oči: Fermentation Radiance Elasticity Eye Cream vsebuje to sestavino, ki lahko izboljša težave s kožo okoli oči.
NO.2 Ceramide AP
Ceramid AP je bela ali umazano bela voskasta trdna snov in je glavna sestavina lipidov v stratum corneumu kože. Lahko izboljša kožno pregrado, prepreči izgubo vode, ohranja kožo navlaženo in gladko ter ima tudi protivnetne in antialergijske učinke.
Ceramide AP lahko dopolni pomanjkanje naravnih ceramidov v koži, izboljša lipidno strukturo med celicami kožne rožene plasti in poveča odpornost kože na zunanje dražljaje.
Poleg tega se združuje z vodo v stratum corneumu in tvori mrežno strukturo, ki preprečuje izhlapevanje vode. To je tako, kot bi ustvarili naravno "vlažilno prevleko" za kožo. Relevantne študije so pokazale, da je vsebnost epidermalnih ceramidov v skupini občutljive kože približno 37 % manjša kot v zdravi koži. In po uporabi izdelkov za nego kože, ki vsebujejo ceramid AP, se lahko stanje kože znatno izboljša.
Uporaba v barvni kozmetiki
Izdelki za nego kože: Ceramid AP je zelo pogost v izdelkih za nego kože, kot so kreme, losjoni in serumi. Na primer, nekatere vrhunske kreme Estée Lauder dodajo tudi ceramid AP, ki pomaga koži ostati navlažena in čvrsta.
Kategorija maske: Vlažilna in vlažilna maska z dodanim ceramidom, s trojnimi ceramidi (NP/AP/NS) kot jedrom in hialuronsko kislino kot kombinacijo, tvori dvojno povezavo »zapiranje vode – shranjevanje vode«, kar zmanjšuje stopnjo strjevanja ličil.
NO.3 α-Arbutin
α-Arbutin pridobivajo iz listov medvejke in njegov glavni učinek je beljenje kože in odstranjevanje madežev. Je bel kristaliničen prah brez vonja in rahlo grenak.
Je zaviralec tirozinaze, ki lahko blokira nastajanje melanina in posvetli temne lise. V primerjavi z β-arbutinom α-arbutin lažje prodre globoko v kožo in je učinkovitejši v smislu belilnega učinka.
Uporaba α-arbutina v barvni kozmetiki:
Belilna podlaga: podlaga, dodana α-arbutinu, lahko bolj enakomerno izravna ton kože in med uporabo postopoma igra belilno vlogo.
Korektor za beljenje: za temne lise in sledi aken lahko korektor, ki vsebuje α-arbutin, ne samo prekrije madeže, ampak tudi pomaga posvetliti te madeže.
Belilna šminka: nekatere šminke dodajo α-arbutin, da osvetli dolgočasno barvo ustnic in naredi ustnice bolj rožnate in nežne.
NO.4 Izvleček lubja bele vrbe
Izvleček lubja bele vrbe je rjav ali rumenkasto rjav prah ali tekočina z edinstveno rastlinsko aromo. Bogata je s salicinom, ki lahko zmehča poroženelo plast kože in spodbuja obnavljanje kože.
Poleg tega ima tudi določene protivnetne in adstrigentne učinke, krči pore in je še posebej primeren za mastno kožo.

Uporaba izvlečka lubja bele vrbe v barvni kozmetiki
Osnovni izdelki za ličenje: Dodajanje izvlečka lubja bele vrbe tekoči podlagi in zračni blazini lahko ohrani svežino osnovnega ličila in podaljša obstojnost ličil.
Izdelki za odstranjevanje ličil: Dodajanje izvlečka lubja bele vrbe čistilnemu olju in čistilni kremi lahko ob uporabi nežno odstrani starajoče se keratinske celice s kože.
Zaključni puder: vključitev te sestavine v puder v prahu lahko vpije olje, pospeši utrjevanje ličil in naredi kožo bolj gladko.
Korektor za akne: Dodajanje te sestavine korektorju lahko zmanjša vnetje aken in zmehča keratin na površini aken.
NO.5 Izvleček korenine encijana
Izvleček korenine encijana je rumen do rjavkast prah ali tekočina s posebnim zeliščnim vonjem. Bogata je z gentiopikrinom, flavonoidi, polisaharidi, aminokislinami in vitamini.
Lahko pomiri občutljivost kože, zmanjša rdečico in vnetje. Prav tako lahko izboljša funkcijo kožne pregrade in naredi kožo bolj zdravo, gladko in bolj elastično.

Uporaba izvlečka korenine encijana v barvni kozmetiki
Občutljivi koži prijazna osnovna ličila: če dodatek izvlečka korenine encijana podlagi in blazinici lahko spremenite ton kože, pomirite kožo in zmanjšate tveganje za alergije. Na primer Winona Soothing Moisturizing Cushion BB krema.
Protivnetni utrjevalni puder: Če prašku za utrjevanje dodate izvleček korenine encijana, lahko absorbira olje, deluje protivnetno na kožo in zmanjša nastanek aken in mozoljev.
Vlažilna in obnovitvena šminka: nanos izvlečka korenine encijana na šminko ima učinek vlaženja kože in ohranjanja mehkih in gladkih ustnic.
NO.6 Filtrat produkta fermentacije Saccharomyces
Ta sestavina je prozorna ali rahlo rumena tekočina, pridobljena s filtriranjem produkta fermentacije saharomices. Bogata je z aminokislinami, polipeptidi, polisaharidi, vitamini, minerali in organskimi kislinami.
Te sestavine lahko koži zagotovijo bogata hranila, spodbujajo metabolizem kožnih celic ter preprečujejo suhost in luščenje kože. Poleg tega ima tudi antioksidativne, protivnetne in pomirjujoče učinke, ki lahko zmanjšajo vnetje kože in naredijo kožo bolj zdravo in mlajšo.
Uporaba filtrata produkta fermentacije Saccharomyces na področju barvne kozmetike
Izdelki Essence: Estée Lauder Advanced Night Repair Essence združuje to sestavino z drugimi sestavinami za upočasnitev procesa staranja kože.
Kremni izdelki: Lancôme Absolue Premium Bx Cream vsebuje tudi filtrat produkta fermentacije saharomices. V kombinaciji z esenco vrtnice poskrbi za prehrano kože in izboljša njeno vlažilno sposobnost.
Izdelki za maske: Glavna sestavina maske za nego obraza SK-II, Pitera™, je filtrat produkta fermentacije galactomyces, ki lahko kožo dopolni s hranili in izboljša splošno stanje kože z dolgotrajno uporabo.
Osnovni izdelki za ličenje: Shiseido Synchro Skin Self-Refreshing Foundation doda to sestavino, da nahrani kožo med ustvarjanjem osnovnega ličila.
ŠT.7 Prinsepia utilis Oil
Prinsepia utilis olje je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitaminom E, karotenoidi in steroli, ki lahko globoko nahranijo kožo. Poleg tega ima tudi odlične antioksidativne lastnosti in lahko upočasni staranje kože. Običajno je videti kot rumena ali zlata tekočina z edinstveno aromo.

Uporaba olja Prinsepia utilis v barvni kozmetiki
Vlaženje: Nenasičene maščobne kisline v olju Prinsepia utilis lahko kožo globinsko nahranijo. Lahko se doda šminkam in bleščilom za ustnice, da se prepreči razpokane ustnice; uporablja se lahko tudi v podlagah in rdečilih za lica, da se prepreči težava s sprijemanjem ličil.
Antioksidant: dodajanje olja Prinsepia utilis v puder lahko zaščiti kožo med utrjevanjem ličil.
Izboljšanje teksture kože: Če senčilom za oči in rdečilom za lica dodate ustrezno količino te sestavine, bo tekstura pudra bolj nežna in se bo bolje prilegala, kar bo olajšalo nanašanje in zabrisovanje ter dodalo naraven barvni ton.
NO.8 Madecassoside
Madecassoside se pridobiva iz Centella asiatica. Na splošno je videti kot bel ali umazano bel prah, brez vonja ali z rahlim posebnim vonjem.
Lahko spodbuja sintezo kožnega kolagena in izboljša problem ohlapnosti kože. Poleg tega lahko zagotovi tudi protivnetne učinke na kožo in lajša simptome rdečice.

Uporaba madekasozida v kozmetiki
Proti gubam in učvrstitev: Madecassoside lahko dodate podlagi in blazini, da bo koža po ličenju videti čvrsta in zmanjša videz drobnih gubic.
Protivnetno in obnavljajoče: Madecassoside je primeren za dodajanje korektorjem in BB kremam za obnovo problematične kože, kot so akne in občutljiva rdečina, hkrati pa prekriva nepravilnosti.
ŠT.9 Izvleček školjk
Obstajata predvsem dve vrsti proizvodnih postopkov za ekstrakt školjk.
Med njimi je glavni postopek pridobivanje rekombinantnega adhezivnega proteina školjk z uporabo tehnologije genskega inženiringa. Ta vir beljakovin je varnejši in ohranja tri glavne strukturne značilnosti naravnega adhezivnega proteina školjk, in sicer DOPA, hidrofobne skupine in pozitivne naboje.
Ima predvsem pomirjujočo in obnovitveno, protivnetno in antioksidativno vlogo ter lahko izboljša občutljivost kože, staranje in težave s hiperpigmentacijo po vnetju.

Uporaba izvlečka školjk v kozmetiki
Pomirja in obnavlja: izvleček školjk lahko dodate izolacijskim kremam in primerjem za ličenje, da postavite dobro podlago za kasnejši nanos ličil.
Protivnetno in antioksidativno: izvleček školjk je primeren za dodajanje senčilom za oči in rdečilom za lica, da se uprejo oksidativnim poškodbam, ki jih povzročajo ličila.
ŠT.10 Izvleček oljčnih listov
Izvleček oljčnih listov je zelena do rumenkasto zelena tekočina ali prah z edinstvenim vonjem po oljčnih listih. Pridobiva se iz listov oljke in je bogat s polifenoli, flavonoidi, triterpenoidi, vitamini in elementi v sledovih.
Te aktivne sestavine delujejo kot kožni antioksidant, delujejo protivnetno, pomirjajo, vlažijo in obnavljajo ter lahko zmanjšajo vnetje kože in spodbujajo regeneracijo poškodovane kože.

Uporaba izvlečka oljčnih listov v kozmetiki
Antioksidant in protivnetno: izvleček oljčnih listov je bogat s polifenoli in flavonoidi. Dodate ga lahko šminkam in bleščilom za ustnice, da ublažite vnetje ustnic.
Vlaženje in obnavljanje: izvleček oljčnih listov lahko dodate podlagam in CC kremam, da koži povrnete vlago in pospešite regeneracijo poškodovane kože.
NO.11 Traneksamična kislina
Traneksamična kislina, znana tudi kot aminometilbenzojska kislina, je na splošno bel kristaliničen prah. Lahko neposredno prodre skozi stratum corneum, zavre aktivnost melanocitov ter pobeli in posvetli lise. Poleg tega ima antioksidativne učinke in lahko upočasni staranje kože.
Uporaba v kozmetiki
Beljenje in svetleči madeži: traneksamična kislina lahko zavre aktivnost melanocitov. Če ga dodate podlagi, blazinicam in kompaktnim izdelkom v prahu, lahko pri dolgotrajni uporabi posvetlite temne lise.
Antioksidant in protivnetno: dodajanje traneksamične kisline šminkam in bleščilom za ustnice lahko zaščiti kožo ustnic pred oksidacijo ter prepreči razpokane in luščene ustnice.
ŠT.12 Ektoin
Ektoin ima zaščitni učinek na celice v okoljih, kot so visoke temperature, hud mraz, suša, ekstremne pH vrednosti, visok pritisk in visoka sol.
Uporaba v kozmetiki
Zaščita kože: Ektoin lahko dodate izolacijskim kremam in primerjem za ličila, da se koža upre poškodbam zaradi visoke temperature in visokega onesnaženja.
Pomirjujoče, protivnetno in UV-odporno: dodajanje Ectoina izdelkom za zaščito pred soncem in BB kremam lahko pomiri kožo med procesom zaščite pred soncem in zmanjša tveganje za staranje kože.
NO.13 Izvleček citrusov
Izvleček citrusov je bogat z vitaminom C, flavonoidi, limonoidi, kumarini, minerali in elementi v sledeh. Lahko cilja in zavira izražanje receptorja TRPV1, lajša zbadanje kože, srbenje, pekoč občutek in rdečico.
Poleg tega ima edinstveno aromo citrusov in je dobro topen v vodi, zato se lahko uporablja kot naravna dišava v kozmetiki.

Uporaba v kozmetiki
Pomirja in obnavlja: izvleček citrusov lahko dodate rdečilom in senčilom za oči, da zmanjšate draženje kože in zagotovite prijazno izkušnjo ličenja za občutljivo kožo.
Naravna dišava in posvetlitev: Izvleček citrusov ima močno aromo in se lahko uporablja kot naravna dišava v barvni kozmetiki. Poleg tega lahko izvleček citrusov dodamo podlagi in CC kremam.
ŠT.14 Topen kolagen
Obstajata dve vrsti topnega kolagena: eden je ekstrahiran iz živalskih tkiv, drugi pa je pridobljen s tehnologijo bioproizvodnje za pridobivanje rekombinantnega kolagena. Kolagen živalskega izvora hidroliziramo s kislinsko, alkalno ali encimsko katalizo, da dobimo topni del. Tehnologija je zrela in stroški so nizki.
Proizvodnja rekombinantnega kolagena vključuje rekombinacijo genov, gradnjo celične tovarne, fermentacijo ter tehnologijo ločevanja in čiščenja. Cena je relativno visoka, vendar je aminokislinsko zaporedje popolnoma skladno z aminokislinskim zaporedjem človeškega kolagena, kar je varnejše.
Uporaba v kozmetiki
Dodajanje topnega kolagena osnovnim izdelkom za ličenje, kot sta tekoča podlaga in zračna blazina, lahko nadomesti izgubo kožnega kolagena, koži povrne vlažnost in elastičnost, naredi ličila bolj oprijemljiva in zmanjša pojav lepljenja pudra.
Poleg tega lahko dodajanje topnega kolagena šminki in bleščilu za ustnice ohrani kožo ustnic mehko in navlaženo.
ŠT.15 Izvleček kamelije
Izvleček kamelije se pridobiva iz cvetov Camellia japonica. Vsebuje bogate naravne vitamine, polifenole, flavonoide, saponine, katehine, vitamin C, taninsko kislino ter aminokisline in druge učinkovine.
Te sestavine ji dajejo številne funkcije za nego kože, kot so beljenje, antioksidant, vlaženje, hidratacija, pomiritev in obnavljanje ter delujejo proti alergijam.
Običajno je videti kot svetlo rjava do rumena tekočina ali prah, ima edinstven vonj po kameliji in je zmerno topen v vodi, zaradi česar ga je enostavno dodati različnim kozmetičnim formulacijam.
Uporaba v kozmetiki
Dodajanje izvlečka kamelije izolacijskim kremam in temeljnim premazom za ličila lahko izkoristi njene vlažilne, vlažilne, pomirjujoče in obnovitvene funkcije. To kožo pripravi na nadaljnja ličila in izboljša stanje kože.
Če ga dodate v barvno kozmetiko v prahu, kot so rdečila in senčila za oči, lahko zmanjšate draženje kože s pudrom. Medtem pa daje izdelkom belilne in antioksidativne učinke, s čimer povečuje negovalno vrednost barvne kozmetike.
Poleg tega ima lahko dodajanje izvlečka kamelije šminkam in bleščilom za ustnice tudi antialergijsko vlogo in neguje občutljivo kožo ustnic.
ŠT.16 Ergotionein
Ergotionein je bil prvič odkrit v ergot glivah leta 1909 in je naravni aminokislinski antioksidant. Njegova glavna funkcija je zaviranje staranja, ima pa tudi funkcije beljenja, zaviranja staranja, zaviranja sevanja in vzdrževanja sinteze DNK. Poleg tega je varen in netoksičen ter se pogosto uporablja v farmacevtskih izdelkih in prehranskih dopolnilih.
Uporaba v kozmetiki
Ergotionein se lahko doda osnovnim izdelkom za ličenje, da igra vlogo proti staranju in antioksidanta; dodajanje ergotioneina senčilom in črtalom za oči lahko zmanjša težave z oksidativno škodo, ki jo povzroča barvna kozmetika.
ŠT.17 Glabridin
Glabridin se pridobiva iz korenin Glycyrrhiza glabra. Je rumen ali svetlo rumen kristaliničen prah.
Zaradi težkih pogojev ekstrakcije so razmeroma visoki tudi njegovi proizvodni stroški, vendar to ne vpliva na njegov odličen belilni učinek in se pogosto uporablja v vrhunskih izdelkih za nego kože.
Poleg belilnega deluje tudi protivnetno, antioksidativno in antibakterijsko.
Uporaba v kozmetiki
Glabridin se pogosto uporablja v vrhunskih osnovnih izdelkih za ličenje. Lahko doseže zelo učinkovito beljenje kože in ima tudi protivnetne in antibakterijske učinke. Če je glabridin dodan korektorjem, lahko cilja na temne madeže in sledi aken za beljenje in popravilo.
NO.18 Produkt fermentacije Saccharomyces/Xylinum/črnega čaja
Ta sestavina je mešanica, ki nastane s kombiniranim delovanjem Saccharomyces in Xylinum med postopkom fermentacije črnega čaja. Lahko učinkovito zavira reakcijo glikacije kože in spodbuja izboljšanje teksture kože. Poleg tega ima dobre antioksidativne lastnosti in ščiti kožo pred poškodbami prostih radikalov.
Uporaba v kozmetiki
Dodajanje tega produkta fermentacije tekočim podlagam in kremam BB lahko zavira reakcijo glikacije kože, učvrsti kožo in naredi kožo polnejšo in bolj elastično po nanosu ličil.
Leecosmetic: Uporaba surovin mednarodno priznanih podjetij
Leecosmetic je vodilni proizvajalec kozmetike, ki zagotavlja visoko kakovostne kozmetične izdelke po zelo konkurenčnih cenah in nizkih minimalnih količinah naročila.
Ponujamo vrsto storitev, kot so proizvodnja kozmetike zasebnih blagovnih znamk , proizvodnja OEM/ODM, in zagotavljamo celovito rešitev za dobavo izdelkov za male in srednje velike kozmetične blagovne znamke.
Leecosmetic kot hitro rastoči proizvajalec kozmetike pod lastno blagovno znamko uporablja surovine mednarodno priznanih podjetij na varen in učinkovit način.
Kontakt: https://leecosmetic.com/contact-us/



Pingback: 50 priljubljenih užitnih kozmetičnih sestavin in njihova uporaba - leecosmetic